BERITA KOMPUTER

Cip dengan tiga otak elektronik oleh AMD

.fullpost{display:inline;}

Teknosains – Pembuat mikropemproses Advanced Micro Devices Inc (AMD), berkata pada Isnin lalu yang ia akan menjual cip dengan tiga otak elektronik pada permulaan tahun 2008. Langkah oleh AMD, yang sehingga tengah tahun lepas mempunyai satu kaki atas dari saingannya yang jauh lebih besar iaitu Intel Corp, boleh membantunya mengumpul satu bahagian lebih besar bagi keseluruhan pasaran komputer meja peribadi, kata syarikat Sunnyvale, California.
AMD dan Intel sekarang ini sedang mengedarkan pemproses-pemproses yang dengan single, dual- dan quad-core, enjin-enjin kiraan pusat yang dijumpai di dalam komputer-komputer. Dengan cip AMD Phenom triple-core, AMD berharap untuk mencepatkan penerimaan cip-cip berbilang teras (multi-core) sejak jualan-jualan PC dengan cip-cip teras-segi empat (quad-core) telah semakin pudar. Pada suku kedua 2007, kurang daripada 2 peratus komputer meja dijual menggunakan pemproses-pemproses quad-core, menurut perunding Mercury Research.

Dengan mengatur kelajuan yang mana setiap teras beroperasi, AMD mungkin bole menjual cip triple-core yang mempunyai prestasi lebih tinggi metrik daripada yang mempunyai cip-cip quad-core, kata penganalisa Insight 64, Nathan Brookwood.

“Jika mereka boleh mendapatkan triple-core yang lebih tinggi kebolehan daripada quad-core, ini akan menjadi satu pertukaran yang betul-betul mempesonakan,” Brookwood berkata.

Kedua-dua AMD dan Intel menjual cip-cip single, dual- dan quad-core kepada pengguna-pengguna dalam pasaran komputer meja, dengan amaun yang berbeza pada ingatan dan prestasi metrik berbeza-beza.

“Potensi untuk berlaku kekeliruan wujud,” kata Brookwood lagi.

AMD minggu lalu telah melancarkan cip quad-core Opteron, yang diberi nama kod Barcelona dan adalah kira-kira enam bulan lewat masuk dalam pasaran. Barcelona menunjukkan prestasi lebih cepat, penggunaan tenaga yang lebih cekap, dan membuat ia lebih mudah untuk menjalankan pelbagai sistem pengoperasian pada masa yang sama, satu ciri yang dikenali sebagai pemutlakan (virtualization).

AMD mengumumkan set arahan SSE5

AMD telah mengumumkan x86 set arahan (x86-indstruction set) baru untuk memperbaiki prestasi dalam tugas-tugas pengiraan setiap hari dan aplikasi, iaitu SSE5. Set arahan AMD SSE5 yang baru bertujuan untuk memperbaiki prestasi dalam kiraan prestasi tinggi, atau HPC (High Performance Computing), multimedia dan keselamatan aplikasi.
Arahan-arahan SSE5 yang baru adalah boleh didapati untuk pemaju-pemaju hari ini, tetapi tidak akan membuatnya ke dalam produk-produk AMD sehingga senibina penggabungan generasi berikutnya dengan Bulldozer teras CPU. AMD telah mengumumkan arahan-arahan baru lama sebelum ia akan berjaya ke dalam pemproses-pemproses untuk menggalakkan satu dialog industri dan mendapatkan maklum balas, meneruskan dengan falsafah kerjasama yang terbuka syarikat.

AMD SSE5 termasuk arahan-arahan baru yang berikut:

– Arahan-arahan 3-Operand A, arahan pengiraan adalah dijalankan dengan penyelenggaraan satu kiraan matematik atau logik untuk operand (operator), atau input-input. Dengan menambahkan jumlah operand satu arahan x86 boleh menangani dari 2 hingga 3, SSE5 membolehkan penggabungan berganda, arahan-arahan mudah ke dalam satu arahan yang lebih berkesan. Keupayaan untuk melaksanakan arahan-arahan 3-Operand kini adalah kemungkinan yang hanya boleh ke atas seni bina RISC tertentu.

– Arahan Penggabungan Pengumpulan Berganda 3-Operand (Fused Multiply Accumulate The 3-Operand Instruction) berupaya membolehkan ciptaan arahan-arahan baru yang dengan cekap melaksanakan pengiraan kompleks. Arahan Penggabungan Pengumpulan Berganda menggabungkan pendaraban dan tambahan bagi membolehkan berlelar pengiraan dengan satu arahan. Pemudahan kod membolehkan pelaksanaan cepat untuk naungan grafik yang lebih realistik, persembahan fotograf yang cepat, spatialize suara, vektor kompleks matematik dan aplikasi prestasi-hebat yang lain.

Intel enggan mengulas terhadap arahan-arahan AMD SSE5 yang baru, ataupun mendedahkan jika syarikat itu merancang untuk menyepadukan arahan-arahan pada masa depan. Peluasan SSE4 pernah dilihat liar pada CPU-CPU Intel Penryn yang bocor. SSE4a, satu subset SSE4, akan muncul di senibina AMD Barcelona, ditetapkan untuk tampil pada 10 September 2007. AMD tidak mendedahkan bila atau jika ia merancang untuk membentangkan SSE4 keseluruhan pakej lanjutan.

AMD akan mula memasukkan SSE5 menyokong dalam teras Bulldozer, yang dengan satu tarikh pelancaran yang dijangka pada tahun 2009.

SanDisk melancarkan uSSD 5000 untuk PC kos rendah

Pemacu keadaan pejal / Solid State drive (SSD) adalah jelas sebagai gelombang masa depan untuk alat-alat bergerak (mobile). Pemacu ini adalah lebih cepat, lebih ringan, lebih sejuk dan lebih kuasa cekap daripada pemacu cakera keras (HDD) tradisional. Dua ding dalam pertahanan SSD masa ini ialah keupayaan-keupayaan penyimpanan perbandingan rendah dan kos tinggi kemasukan.
Dalam kes SSD Samsung 32GB, 1.8″ yang pelbagai berharga $434, manakala versi 2.5″ pada harga $699. Menukar ke Samsung 2.5″ 64GB SSD akan memberikan suatu pertambahan nilai kepada $1,299. Itu adalah sangat mahal.

SanDisk dalam usaha untuk menurunkan harga SSD untuk aras permulaan pasaran uSSDnya yang baru iaitu siri SSD 5000. Pemacu-pemacu berasaskan USB akan digunakan dalam PC di bawah $250 dan akan digunakan secara langsung ke dalam papan induk/motherboard.

Ini merupakan produk pertama SSD daripada SanDisk yang akan ditawarkan dengan SanDisk dipatenkan teknologi sel multiaras (Multi Level Cell – MLC). Teknologi MLC data secara bergu – keupayaan-keupayaan penyimpanan dalam ruang fizikal serupa sebagai teknologi sel tahap tunggal (Single Level Cell – SLC), mengakibatkan penjimatan kos yang bermakna.

“Kategori PC pendidikan kos rendah adalah satu pasaran baru muncul untuk storan flash di mana kos rendah, kekasaran dan penggunaan kuasa rendah akan menjadi faktor-faktor utama untuk penerimaan berasas luas,” kata Pengurus Besar SanDisk iaitu Greg Rhine. “Pada tahap 2GB, uSSD 5000 memberikan kapasiti penyimpanan mustahak untuk PC yang berkos rendah pada kos lebih rendah daripada cakera keras konvensional, di samping prestasi yang ditemui dan kehendak yang boleh dipercayai untuk pasaran ini.”

Pakej uSSD 5000 hanya 27mm x 38mm dan adalah secara kasar satu perempat saiz satu 1.8″ HDD tradisional yang digunakan pada aplikasi bergerak (mobile). SanDisk akan memulakan pensampelan uSSD 5000 dalam bulan depan dan ia akan boleh didapati dalam saiz-saiz antara 1GB kepada 8GB.

Sumber : Sandisk

Catatan:

1 gigabyte (GB) = 1 billion bytes 1 megabyte (MB) = 1 million bytes
SanDisk adalah pencipta asal kad-kad storan flash (Flash storage) dan adalah pembekal terbesar dunia produk-produk kad storan data flash , menggunakan patennya, ingatan flash kepadatan tinggi dan teknologi pengawal. SanDisk beribu pejabat di Milpitas, California, dan mempunyai operasi-operasi seluruh dunia, dengan lebih separuh jualan-jualannya di luar Amerika Syarikat.

Harga setiap GB pemacu cakera keras luaran jatuh satu pertiga dalam setahun

Satu laporan baru daripada GfK menunjukkan bahawa harga setiap gigabite pemacu cakera keras luaran (external hard drive) telah jatuh pada kira-kira satu pertiga dalam setahun sahaja. Pada separuh pertama 2006, pengguna-pengguna akan membayar purata 64p setiap GB. Hari ini, harganya telah jatuh 43p setiap GB.
Banyaknya volume Hard disk luaran terjual telah bertambah tahun demi tahun, dengan 1.3m unit-unit dijual dalam tahun 2006 berbanding dengan 560,000 unit dalam tahun 2005. Aliran ini ialah berpunca di bahagian kepada pertumbuhan dalam populariti komputer riba (laptop), di mana kebanyakannya mempunyai hard disk dalaman yang berkeupayaan rendah. GfK meramalkan lebih dua juta hard disk luaran akan dijual tahun ini.

Mungkin suatu hari nanti kita akan menyaksikan penurunan harga pada pemacu cakera keras luaran hingga sama dengan harga pemacu CD-Rom sekarang. Adalah tidak mustahil ianya berlaku oleh kerana persaingan yang berlaku dari semasa ke semasa. Semakin banyak persaingan maka semakin jatuh harga dan semakin ramai pengguna. Kemungkinan pemacu cakera keras luaran akan menjadi sangat popular dan diguna ramai suatu masa nanti.

Super Multi – DVD burner luaran yang nipis oleh LG

Anda tidak perlu untuk berfikir tentang berat dan sukar untuk membawa dengan GSA-E5ON Portable Super Multi DVD Burner yang nipis ini. LG membuatkannya lebih mudah untuk komputer riba anda yang tidak mempunyai DVD burner dan menyediakan DVD-burner luaran (external) untuk kemudahan anda. Mungkin adalah disebabkan banyak komen sebelum ini, DVD-burner luaran adalah berat dan tidak begitu senang untuk dibawa ke mana-mana. Jadi sekarang masalah ini sudah selesai.

Ia menggunakan sambungan USB optikal boleh tulis semula (rewriter) berkuasa 8x direka khususnya untuk penggunaan dengan laptop. Ia juga menonjolkan SecurDisc, teknologi perlindungan kandungan, yang membenarkan anda untuk melindungi dan menghalang dari kehilangan data. Yang termasuk kata laluan, ujian keboleh-percayaan data, perlindungan salin (copy protection), tandatangan-tandatangan digital dan keutuhan data semakan integrasi (data integrity check).

GSA-E5ON adalah serasi dengan Windows Vista dan mempunyai kebolehan untuk membaca dan menulis dalam DVD ketiga-tiga format-format (DVD+R / RW, DVD-R / RW DAN DVD-RAM). Juga terdapat teknologi Lightscribe untuk perlabelan cakera anda. Dijangka akan keluar beberapa minggu akan datang, harga akan disahkan.

Bekerja di depan komputer yang ergonomis (noor fitrihana)

Berikut adalah posisi kerja dan stasiun kerja yang ergonomis untuk bekerja di depan komputer dan pencahayaan diatur agar tidak menimbulkan efek silau pada mata maupun layar monitor.

Advertisements

3 Responses to “BERITA KOMPUTER”

  1. fawazdinell Says:

    wey xbuat abes lagi kaw…….FAWAZDINELL.uk.com.my
    syahahhahahahahahahahahahha…(”,)???

  2. fawazdinell Says:

    aku nak siap dah……………….

  3. HAHAHAHAH…OK LA NI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: